L-theanine verbetert de cognitie

L-theanine is een stof in groene thee. Het kan helpen bij stress, stemmingswisselingen en een verstoorde slaap. Recent onderzoek laat zien dat de stof in groene thee tevens ingezet kan worden voor het behoud van een goede cognitie bij ouderen. Met name de aandacht en het werkgeheugen verbeterde na inname van L-theanine.

Naar schatting heeft 10-20% van de 60-plussers in Europa enige vorm van milde cognitieve achteruitgang. Bij cognitieve achteruitgang is er sprake van veranderingen in cognitieve functies, waaronder het geheugen, concentratie en het werkgeheugen. Deze laatste zorgt ervoor dat we over een kortere periode informatie kunnen onthouden en oproepen. Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het wordt om nieuwe feiten of vaardigheden te leren en om de aandacht bij een taak te houden. L-theanine, een stof in groene thee, kan de cognitieve functies bij het ouder worden ondersteunen.

Verbeterde aandacht en werkgeheugen

Aan een onderzoek namen 69 gezonde volwassenen van middelbare leeftijd deel met milde cognitieve achteruitgang. De helft van de deelnemers nam gedurende twaalf weken na het ontbijt een capsule met 100 mg L-theanine. De andere helft kreeg een placebo. Na de eerste inname werd een reactie test afgenomen om de aandacht te meten. Na twaalf weken werd deze test herhaald.

Eenmalige inname van L-theanine verbeterde de reactietijd van de deelnemers significant ten opzichte van de mensen die het nepmiddel hadden gekregen. Daarnaast maakten de mensen die L-theanine hadden gekregen minder fouten bij de test om het werkgeheugen te bepalen. De wetenschappers concluderen dat L-theanine een bijdrage kan leveren aan het behoud van een goede cognitieve functie.

L-theanine komt met name voor in groene thee. Soorten Japanse thee die rijk zijn aan L-theanine zijn gyokuro en matcha thee. Deze soorten thee bevatten ongeveer 25 mg L-theanine per kop. Sencha bevat relatief iets minder L-theanine. Naast het innemen van L-theanine in de vorm van een supplement, kun je ook 2-3 koppen groene thee per dag van goede kwaliteit drinken. Bij gevoeligheid voor caffeïne is het beter om geen groene thee in de avond te drinken in verband met de slaap.

Bron: Journal of Medicinal FoodVol. 24, No. 4