Lach niet! Stand-upcomedians gaan eerder dood

Lach niet! Stand-upcomedians gaan eerder dood
Het is niet om te lachen: stand-upcomedians hebben meer kans op een vroegtijdige dood dan acteurs.
De levensverwachting van bekende stand-upcomedians is ongeveer 67 jaar. Ter vergelijking: die van ‘serieuze’ toneelspelers is 70 jaar. Dat zeggen onderzoekers van het Australische Mary MacKillop-instituut voor Gezondheidsonderzoek.
De onderzoekers keken naar de levens en het overlijden van 498 acteurs en comedians, waaronder 200 stand-upcomedians, 114 komedianten die in films speelden en 184 drama-acteurs, van wie de meesten een Oscar hadden gewonnen.
Stand-upcomedians bleken vaker zelfmoord te plegen of te overlijden aan een drugsgerelateerd probleem, ontdekten de onderzoekers. Ze hadden ook vaker last van psychosen, zoals manisch-depressieve psychosen en schizofrenie. Dit alles lijkt de mythe te bevestigen dat lollige mensen vanbinnen huilen.
Stress bleek een andere factor. Hoofdonderzoeker Simon Stewart zei dat stand-upcomedy een zeer prestatiegericht beroep is dat slecht betaald wordt en weinig zekerheid kent. Jarenlang onder die druk werken kan, zelfs als iemand succes heeft, een cumulatief effect hebben.
Bron: International Journal of Cardiology, 2016; 220: 789