Lampen uit tegen veroudering

Lampen uit tegen veroudering
Kunstlicht in onze huizen en kantoren blijkt een mogelijke, tot nu toe onbekende oorzaak te zijn van ouderdomsziekten die invloed hebben op het opstaan en lopen, zoals osteoporose (botontkalking) en het verlies van spiermassa. Het goede nieuws is dat de symptomen zich herstellen als we vaker de lampen uitdoen als het donker wordt.
Het verband is vooral van belang voor verpleeghuizen en IC-afdelingen, waar de lampen bijna altijd branden, aldus onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum.
Ze schatten dat 75 procent van de wereldbevolking ’s nachts aan kunstlicht wordt blootgesteld. Dat verstoort het natuurlijke dag- en nachtritme dat zo belangrijk is voor onze gezondheid.
Verlies van ons bioritme kan allerlei ziekten teweegbrengen die bij veroudering horen en die wankelheid en zwakheid veroorzaken. Denk aan ontstekingen, verlies van spiermassa en botontkalking.
Veel mensen denken dat blootstelling aan licht niet van invloed is op onze gezondheid, maar talloze studies laten zien dat we periodes van duisternis nodig hebben, aldus de onderzoekers.
Ze voerden hun onderzoek uit bij laboratoriummuizen die 24 weken lang continu aan licht werden blootgesteld. De onderzoekers zagen dat hun biologische klok 70 procent van zijn sterkte verloor. Als gevolg daarvan gingen hun botten achteruit en hun immuunsysteem verslechterde op dezelfde manier als bij iemand die aan ziekteverwekkende of andere schadelijke stoffen wordt blootgesteld.
De symptomen verdwenen binnen twee weken nadat de muizen weer aan een normaal dag- en nachtritme werden blootgesteld.
Bron: Current Biology, 2016; 26(14): 1843-53