Langer leven door vitamine D

Vitamine D lijkt soms de assepoester van de voedingssupplementen, terwijl het juist de vitamine is die het leven kan verlengen. Mensen die geregeld een vitamine-D-supplement nemen, verlengen hun leven met 7 procent, zo is uit onderzoek gebleken. De reden kan zijn dat de vitamine bescherming biedt tegen de meeste vormen van kanker en kankercellen ervan weerhoudt zich te vermenigvuldigen. Wellicht versterkt hij ook het immuunsysteem en de functie van de bloedvaten. Eén tablet per dag met een sterkte van 600 IE biedt al bescherming tegen een veelheid aan ziekten, waaronder kanker en hartziekten.
Dat het belang van vitamine-D-suppletie weer onder de aandacht wordt gebracht, komt door onderzoekers aan het Franse nationaal bureau voor onderzoek van kanker en het Europese Instituut voor Oncologie. Zij analyseerden achttien bestaande onderzoeken met in totaal 57.311 proefpersonen. Zij die dagelijks een standaardhoeveelheid vitamine-D namen, hadden 7 procent minder kans om dood te gaan dan zij die dat niet deden.
Vitamine D zit in melk, yoghurt, eieren, vette vis en gist. Daarnaast produceert het lichaam het van nature zelf bij blootstelling aan zonlicht. Maar volgens de onderzoekers is een supplement een ‘prima idee’ om de inname te verhogen2.
2Archives of Internal Medicine, 2007; 167: 1709-10