Langer leven met EPA

Omega 3-vetzuren staan ook wel bekend als de gezonde vetten. Dat deze vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding is welbekend, maar dat zij ook de levensduur verlengen niet.

Nieuw jasje voor oud onderzoek

Onlangs is een tien jaar oud onderzoek getraceerd dat de levensverlengende effecten van EPA heeft aangetoond. Noorse biochemici bestudeerden 254 verzwakte en zieke 65-plussers die in een ziekenhuis werden opgenomen. De bekendste omega 3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De onderzoekers verdeelden de deelnemers in vier gelijke groepen op basis van de hoeveel EPA in hun bloed. Vervolgens keken zij daarna welke deelnemers in een periode van drie jaar overleden. In de groep met de laagste concentratie EPA was de kans op overlijden twee keer groter dan bij de groep met hogere concentraties EPA in het bloed.

Vis

Vis is de belangrijkste bron van EPA. De Noorweegse bevolking, en dan met name de ouderen, eten van oudsher veel vis, zo schreven de onderzoekers. Slechts een bescheiden verhoging van de inname van omega-3-vetzuren zou volgens de onderzoekers al levensverlengend werken voor ouderen, zeker als ze onverwacht ziek worden en in een ziekenhuis belanden. Vrijdag visdag is dus zo gek nog niet.

De onderzoekers keken ook naar de andere omega 3-vetzuren, maar vonden geen correlaties.

Bron: Am J Clin Nutr. 2008 Sep;88(3):722-9.