Late eters worden dikker (en hebben meer kans op diabetes)

We weten eigenlijk best dat we niet moeten eten voordat we naar bed gaan, en daar zijn goede argumenten voor.. Als u om 23 uur een maaltijd of snack eet, neemt niet alleen uw gewicht toe, maar ook de hoeveelheid hormonale markers (merkstoffen in het lichaam) die met hartziekte en diabetes samenhangen.

Diabetes type 2 en hartproblemen

Als u acht weken lang kort voordat u naar bed gaat iets eet, kan dat invloed hebben op uw slaappatroon. Bovendien verhoogt laat eten de hoeveelheid glucose en insuline in uw bloed: de voorboden van ziekten als diabetes type 2 en hartproblemen. Het wordt ook moeilijker voor ons lichaam om vet te verbranden en dat zorgt er samen met een verhoogd insulinegehalte voor dat we in gewicht aankomen.

Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania verbaasden zich over de veranderingen in de stofwisseling bij twee groepen vrijwilligers. De ene groep kreeg om 19 uur zijn laatste maaltijd en at niets meer tot de volgende ochtend 8 uur. De andere groep ging door met eten tot 23 uur.
Het slaappatroon van de late eters was verstoord en ook dat had gevolgen voor hun gezondheid, zeggen de onderzoekers.

Hormonen

Eerder eten zorgt ook voor positieve signalen aan de stofwisseling: het beïnvloedt de afgifte van ghreline (een hormoon dat de eetlust stimuleert) en leptine (dat zorgt voor een ‘vol’ gevoel). Deze hormonen werden eerder op de dag afgegeven als de vrijwilligers na 19 uur niets meer aten.

Bron: Proceedings of the 31st annual meeting of the Associated Professional Sleep Societies, 4 juni 2017