Leefstijl belangrijker dan erfelijke aanleg voor hartinfarct

Artsen letten te veel op erfelijke aanleg en hartziekten in de familie als ze proberen de kans op een hartinfarct te berekenen. Leefstijlgewoontes blijken namelijk elke keer weer meer gewicht in de schaal te leggen dan het DNA waarmee we zijn geboren, zo meldt nieuw onderzoek van het hartinstituut van het Intermountain Medisch Centrum in de VS.
Mensen met een hartprobleem krijgen niet per se een hartinfarct, zelfs niet als ze volgens hun erfelijke aanleg en medische familiegeschiedenis een verhoogd risico lopen. Hartpatiënten hebben namelijk veel meer invloed op de kans dat ze een hartinfarct krijgen dan artsen denken – namelijk door de juiste leefstijlkeuzes te maken, zoals gezond eten, voldoende beweging en niet roken, zeggen de onderzoekers.
Voor hun onderzoek analyseerden ze de medische dossiers van patiënten met hartaandoeningen in verschillende stadia. Daaruit bleek dat het verband tussen hartziekten in de familie en de kans op een hartinfarct veel minder sterk was dan ze hadden verwacht. Zelfs patiënten met vernauwde kransslagaders – een van de voorbodes voor een hartinfarct – kunnen hun risico inperken door hun leefstijl te veranderen, ontdekten de onderzoekers.
Bron: Proceedings of the 64th Annual Meeting of the American Society of Human Genetics, San Diego, 20 oktober 2014