Leefstijlgeneeskunde in het basispakket

De eerste horde op weg naar betere preventieve gezondheidszorg is genomen. Vanaf 2019 wordt hulp bij overgewicht vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

“Artsen doen aan ziekenzorg, niet aan gezondheidszorg”, dit stelt professor Hanno Pijl. Hij vindt dat leefstijlgeneeskunde onderdeel moet worden van de reguliere zorg. Pijl staat hierin niet alleen. In 2010 adviseerde het College van Zorgverzekeringen al om leefstijlgeneeskunde in het basispakket van de zorgverzekering op te nemen. Helaas heeft toenmalig minister Schippers dat advies niet overgenomen. De huidige minister voor Medische zorg, Bruno Bruins, denkt hier gelukkig anders over. Vanaf 2019 kunnen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht een gecombineerd leefstijl interventieprogramma volgen dat vergoed wordt vanuit het basispakket.

Eerste stap naar preventieve zorg

Laten we voorop stellen dat dit een ontzettend belangrijke stap is richting een verandering van ons zorgmodel. Want verandering is nodig. Op dit moment wordt er pas naar de gezondheid van iemand gekeken zodra er klachten zijn. Door vóór het ontstaan van gezondheidsproblemen al in te grijpen kan een hoop leed bespaard worden én kunnen zorgkosten op de lange termijn afnemen. Pijl geeft aan dat GLI bij diabetes type 2 maar liefst 13 keer goedkoper is dan de reguliere behandeling met pillen en insuline. Het gaat dan om een besparing van 120.000 euro per diabetes type 2-patiënt.

Overgewicht

Vanaf 2019 wordt de problematiek rondom overgewicht beter aangepakt. Hopelijk volgen andere welvaartsaandoeningen snel, want overgewicht is niet altijd het probleem. Denkt u bijvoorbeeld aan stressreductie bij een hoge bloeddruk. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en onderzoeksinstituut TNO hebben de handen ineen geslagen en het Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde opgericht. Het doel van het instituut is om de patiënt de regie over de eigen gezondheid te laten nemen. We zijn dus op de goede weg!