Lekker in het zonnetje … en het werkt ook nog tegen kanker

Er wordt in de geneeskunde zoveel druk en invloed door de commercie uitgeoefend dat een ontdekking waarmee een farmaciegigant geen miljarden dollars kan verdienen vaak als onbelangrijk wordt afgedaan en in de vergetelheid raakt.
Neem bijvoorbeeld het baanbrekende werk van dr. Frank Apperly. Toen deze in 1941 aan de universiteit van Melbourne in Australië werkte, ontdekte hij dat zonlicht een beschermende werking kan hebben tegen verschillende tumoren, onder andere borst-, long-, prostaat- en darmkanker. En toen hij de cijfers over het voorkomen van kanker in Noord-Amerika bestudeerde, merkte hij dat deze ziekte veel minder vaak voorkwam bij mensen die dichter bij de evenaar wonen.
Gedurende de 65 jaar die sindsdien zijn verstreken, hebben vele onderzoeken de aanvankelijke waarnemingen van dr. Apperly bevestigd en uitgebreid. Dat is niet verrassend, want zonlicht is de rijkste bron van vitamine D, dat een belangrijke kankerbestrijdende stof is.
Twee studies bevestigen nu dat deze vitamine een cruciale rol speelt ter voorkoming van borstkanker.
In het eerste onderzoek, dat is uitgevoerd door het Britse Imperial College in Londen, hadden vrouwen in de leeftijd van 10 tot 29 jaar die veel vitamine D tot zich namen – hetzij via zonlicht, hetzij via levertraan of melk –40 procent minder kans om in hun latere leven borstkanker te krijgen. Men denkt dat dit beschermende effect waarschijnlijk tijdens de puberteit ontstaat, wanneer de borsten tot ontwikkeling komen.
In het tweede onderzoek, van de Universiteit van Californië in San Diego, hadden vrouwen met een hoog gehalte aan vitamine D in het bloed de helft minder kans borstkanker te ontwikkelen.
Het sterkste beschermende effect werd echter waargenomen bij waarden van 52 nanogram vitamine D per liter bloed, wat gelijk staat aan een dagelijkse consumptie van 1000 IE, een hoeveelheid die je moeilijk alleen met eten bereikt. Voedingsmiddelen die de beste bron van vitamine D vormen zijn eieren, lever, levertraanolie en olierijke vis zoals zalm, sardines, forel en tonijn – maar zonlicht is verreweg de rijkste bron van deze vitamine.4
4 Onderzoek Imperial College: J Clin Pathol, 2006; 17 oktober; online op www.jcp.bmjjournals.com; onderzoek Universiteit van Californië: online gepubliceerd per 17 oktober 2006 op www.nutraingredients-usa.com