Letsel en overlijden door HPV-vaccin

Gardasil, het vaccin tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken (humaan papillomavirus ofwel HPV), heeft het afgelopen jaar in Amerika het leven gekocht aan tien tienermeiden. Daarnaast waren er 140 meldingen van ernstige bijwerkingen. Dit vaccin wordt in Amerika al enkele jaren standaard toegediend aan twaalf- en dertienjarige meisjes. Het patroon van sterfgevallen en bijwerkingen begint zich nu te herhalen in andere landen, waaronder Engeland waar het vaccin onlangs is geïntroduceerd. In Nederland heeft de gezondheidsraad positief geadviseerd over opname in het Rijksvaccinatieprogramma.
Judicial Watch, een Amerikaanse publieksorganisatie die als waakhond optreedt, heeft onlangs de laatste cijfers gepubliceerd over de veiligheid van het vaccin4. Van de 140 negatieve bijwerkingen die het afgelopen jaar gemeld zijn, betrof het relatief vaak miskramen of de beginsymptomen van het syndroom van Guillan-Barré, een aandoening van het centraal zenuwstelsel waarbij de armen en benen zwak worden en gaan tintelen. Ook heeft het vaccin een slechte pers gekregen door het verhaal van de dertienjarige Jenny Tetlock, die bijna geheel verlamd is geraakt nadat ze het vaccin had gekregen.
Inmiddels is het vaccin ook in Nederland via de dokter verkrijgbaar voor meisjes vanaf negen jaar en heeft minister Klink in de Tweede Kamer gezegd dat hij het vaccin zo snel mogelijk willen laten opnemen in het vaccinatieprogramma. Gelukkig heeft hij tegengas gekregen van onderzoekers en artsen van het Erasmus MC, UMC Groningen en het Nederlands Kanker Instituut. Volgens hen is er eerst onderzoek nodig naar het effect van het vaccin bij twaalfjarigen5.
4US News & World Report, 2 juli 2008
5Persbericht Erasmus MC 2 september 2008 (http://www.erasmusmc.nl/overerasmusmc/newsarticles/hpv.vaccin.vaccinatieprogramma?version=1)