Lichaamsbeweging: minder dan gedacht nodig om fit te blijven

Hoeveel inspanning hebben we werkelijk nodig om in vorm te blijven? Zoals nu blijkt, veel minder dan de overheden en gezondheidsorganisaties ons willen doen geloven. Volgens hen is dat twintig minuten matige inspanning per dag. Uit onderzoek is nu echter gebleken dat mensen die slechts de helft van dat aantal minuten wandelen of fietsen, (72 minuten per week, of iets meer dan 10 minuten per dag) hun conditie al verbeterden met 4,2 procent.
Wie die inspanningstijd verdubbelt, verbetert zijn conditie met 6 procent, terwijl diegenen die dagelijks 27 minuten wandelden of fietsten een verbetering genoten van 8 procent.
Het andere goede nieuws is dat alle proefpersonen – in alle onderzoeksgroepen – een smallere taille kregen, van gemiddeld 2 cm minder, zonder dat ze anders gingen eten.
Bij geen van de proefpersonen (vrouwen na de overgang met een zittende levensstijl) ging echter het gewicht omlaag (meer hierover in het volgende nummer van Medisch Dossier: zie de aankondiging op p. 16) en evenmin namen de risico’s van hart- en vaatziekten af3.
3JAMA, 2007; 297: 2081-2091