Lichaamsbeweging: te veel van het goede is ook niet goed

Lichaamsbeweging is goed voor ons, tot op zekere hoogte. De grote meerderheid van de vrouwen die buitengewoon veel lichamelijke inspanning kennen, meestal omdat zij atlete of topsportvrouw zijn, hebben last van een slecht functionerende menstruatie en botproblemen, zo is in een nieuw onderzoek gebleken.
Het is al enige tijd bekend dat vrouwen die hard trainen, last hebben van een syndroom dat bekend staat als female athletic triad of anorexia athletica (uitblijvende menstruatie, geringe botmassa en te weinig eten). Het nieuwe rapport geeft echter aan dat dit probleem op veel grotere schaal voorkomt dan eerst werd gedacht.
Wordt amenorroe of het uitblijven van de menstruatie waargenomen bij ongeveer 2 procent van de algemene bevolking, bij atletes is dat percentage op 44. Andere menstruatiestoornissen komen voor bij 80 procent van de vrouwen die hard trainen.
Vrouwen die in dit verband het meeste risico lopen, zijn vrouwen die aan ‘lichtgewichtsporten’ doen, zoals lange afstanden lopen, turnen en roeien en die in het kader van hun trainingsprogramma soms wel 80 kilometer per week lopen.10
10 BMJ, 2007; 334: 164-165