Licht van smartphone berooft tiener van nachtrust

Tieners zijn bijzonder gevoelig voor licht, en de gloed van tablets en smartphones kan hen uit de slaap houden.
Jongens en meisjes in de leeftijd van 9-15 jaar die in het begin van hun puberteit zitten, zijn gevoeliger voor licht dan oudere kinderen. Eén uur nachtelijke blootstelling aan een verlicht scherm heeft al gevolgen voor de hoeveelheid melatonine in hun bloed. Melatonine reguleert het slaapwaakritme en zorgt voor een goede nachtrust.
De helderheid van het licht beïnvloedt de mate waarin het melatoninegehalte onderdrukt wordt, aldus de onderzoekers van de Amerikaanse Brown Universiteit. Ze testten de effecten van licht op een groep van 38 pubers aan het begin van de tienertijd. Ze ontdekten dat zwakke sfeerverlichting de melatoninespiegel met 9 procent verlaagde. Gewoon licht zorgde voor een daling van 26 procent en felle ‘supermarkt’-verlichting veroorzaakte een daling van 37 procent.
Zelfs kleine hoeveelheden licht, zoals van tablet- en smartphoneschermen, kunnen voldoende zijn om de slaap te beïnvloeden, zeggen de onderzoekers. Hetzelfde geldt voor het licht van een televisiescherm.
Ze adviseren om jonge pubers minstens een uur voor het slapengaan niet meer bloot te stellen aan licht van welk scherm dan ook.
Bron: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2015; jc.2015-2775