Longontsteking door maagzuurremmers

Veel mensen nemen wel eens een maagzuurremmer (antacidum) of een ander mild middel dat vrij verkrijgbaar is tegen maagpijn of andere maagproblemen. Maar uit een verbazingwekkend nieuw onderzoek van de universiteit van Nijmegen blijkt dat die middelen de kans om een longontsteking op te lopen vergroten.
Het onderzoeksteam volgde 364.683 mensen gedurende zeven jaar. In die tijd kregen 5551 mensen uit die onderzoeksgroep voor het eerst een longontsteking. Na eliminatie van alle andere factoren ontdekten de onderzoekers dat het percentage mensen met longontsteking 0,6 was onder de mensen die nooit antacida gebruikten, tegenover 2,45 onder hen die dat wel deden6.
Door dit onderzoek zullen mensen met maagzuur (en artsen) zich misschien voortaan wel twee keer bedenken voordat ze weer de maagzuurremmers laten aanrukken.Tot nu toe werd steeds gedacht dat het lichte onderdrukkende middelen waren zonder bijwerkingen. Om die reden neemt jaarlijks naar schatting 40 procent van de bevolking minimaal een keer een zuurremmend middel – vrij verkrijgbaar of op recept – voor maagklachten, zoals oprispingen of maagpijn.
6J Am Med Assoc, 2004; 292: 1955-1960