Loopstrategieën bij Parkinson missen bekendheid

Veel mensen met de ziekte van Parkinson krijgen er vroeg of laat mee te maken: moeite met lopen. Er zijn ‘trucs’ om het voortbewegen makkelijker te maken. Alleen zijn deze bij niet alle parkinsonpatiënten bekend, suggereert een nieuwe studie.¹

In 2019 startten artsen van het UMC in Nijmegen een onderzoek2 naar loopstrategieën onder mensen met parkinson. In een eerste inventarisatie kwamen zij tot 59 looptrucs. Deze verdeelden de onderzoekers in zeven categorieën.

1: Het gebruik van externe prikkels door het lopen op bijvoorbeeld muziek of op hele tegels.
2: Het gebruik van interne prikkels door het tellen van de stappen.
3: Minder gebruikmaken van de balans. Lopen met een wandelstok of ruime bochten maken.
4: Het verbeteren van de mentale alertheid door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen.
5: Visualisatie. De loopbeweging visualiseren of kijken naar iemand anders die loopt en dit nadoen.
6: Een nieuw looppatroon. Zijwaarts lopen of het heffen van de knie tijdens het lopen.
7: De benen op een andere manier gebruiken om te bewegen, bijvoorbeeld op een fiets of step.

In de nieuwe studie van het UMC Nijmegen is gekeken naar de bekendheid en hoe effectief deze loopstrategieën zijn onder mensen met parkinson. Slechts 4 procent bleek op de hoogte te zijn van alle strategieën, gemiddeld kenden de deelnemers er 3. Ongeveer een kwart had nog nooit loopstrategieën uitgeprobeerd en 17 procent had er zelfs nog nooit van gehoord.

Volgens onderzoeker dr. Tosserams moeten we een stap verder gaan in de voorlichting door bijvoorbeeld het opzetten van een online educatief platform. Artsen uit het onderzoeksteam werken inmiddels aan de ontwikkeling van zo’n online platform met video-illustraties waar mensen met parkinson en zorgprofessionals meer te weten kunnen komen over de loopstrategieën.

Volgens Parkinson Vereniging in Nederland is de ziekte van Parkinson wereldwijd de snelst groeiende. In ons land kregen 53.000 mensen de diagnose en de vereniging schat dat dit aantal in 2040 groeit tot 80.000, een stijging van 56 procent.

Bronnen:
1: Neurology, 2021: DOI 10.1212
2: Jama Neurol, 2019: 76 (6); 718-725