Luchtvervuiling wellicht grote oorzaak beroertes

Luchtvervuiling kan een belangrijke oorzaak zijn van beroertes. Vervuilende stoffen in de lucht zijn nooit beschouwd als een grote oorzakelijke factor, totdat een groep wetenschappers ontdekte dat iedereen al die tijd met de verkeerde onderzoeksgegevens heeft gewerkt. De theorieën zijn tot nu toe gebaseerd geweest op het tijdstip waarop de patiënt in het ziekenhuis aankomt. Maar wanneer artsen slechts een dag verder terug kijken, ontstaat er al een totaal ander beeld.
De onderzoekers heronderzochten de oorzaak van een beroerte bij 1101 patiënten die opgenomen waren geweest in een ziekenhuis in Boston, en ontdekten dat blootstelling aan luchtvervuiling een belangrijke factor werd wanneer na de voorafgaande 24 uur werd gekeken. In de oorspronkelijke cijfers viel te lezen dat luchtvervuiling in 34 procent van de gevallen een factor was, maar dat percentage verdubbelde bijna, tot 63 procent, wanneer de blootstelling van de gehele voorafgaande dag werd meegerekend.
Uitlaatgassen van auto’s zijn een belangrijke doodsoorzaak onder mensen die een hartaanval hebben overleefd, zo is uit een ander, internationaal, onderzoek gebleken. Het bleek dat blootstelling aan een relatief hoge dosis uitlaatgassen gedurende slechts twee dagen de oorzaak was geweest van overlijden bij 5,6 procent van de patiënten met een hartaanval. Dat bleek na een onderzoek naar dit verband onder 25.000 patiënten die een hartaanval hadden overleefd, verspreid over vijf Europese steden.