LUMC onderzoekt mediwiet als zware pijnstiller

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat onderzoeken of medicinale cannabis een alternatief is voor de pijnstiller oxycodon. De universiteit hoopt aan te tonen dat een mix van mediwiet net zo effectief is als pijnbestrijding en dat bijwerkingen verminderen.

Eind 2018 toonde het LUMC al aan dat cannabis met een hoog THC-gehalte effectief is als pijnbestrijding bij fibromyalgie. Hoofdonderzoeker professor Albert Dahan van de afdeling Anesthesiologie aan het LUMC zegt in het AD: ‘Wij denken dat je minder oxycodon hoeft voor te schrijven als je patiënten ook de mogelijkheid geeft om medicinale cannabis te gebruiken.’

Gebruik pijnstillers

Ruim 1 miljoen patiënten gebruikt opioïden, zoals morfine, oxycodon en fentanyl. Sinds 2010 steeg het aantal gebruikers met 55 procent. Bij langdurig gebruik zijn de middelen verslavend. Ook geven de pijnstillers vervelende bijwerkingen als sufheid, misselijkheid en obstipatie.

De proef

Drie groepen van in totaal zestig patiënten krijgen voor het onderzoek oxycodon, een combinatie van medicinale cannabis oftewel Bediol en oxycodon of uitsluitend Bediol. Patiënten worden thuis behandeld. Zij krijgen grof gemalen medicinale wiet met een draagbare verdamper toegediend.

Zodra de studie is afgerond stelt de minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport een taakgroep op met apothekers, artsen en andere specialisten. Zij zullen de resultaten beoordelen.
Bron: AD.nl