Maagzuurremmers doen meer kwaad dan goed

Een aantal grote onderzoeken laat zien dat op de lange termijn maagzuurremmers een averechts effect hebben op de spijsvertering en de darmgezondheid negatief beïnvloeden.

Protonpompremmers

In Nederland worden maagzuurremmers op grote schaal gebruikt. Artsen schrijven ze voor bij zuurbranden, of als een ‘maagbeschermer’ tijdens het gebruik van bepaalde ontstekingsremmers (NSAID). Met name protonpompremmers, zoals omeprazol, worden vaker gebruik sinds deze een aantal jaar geleden ook zonder doktersrecept te krijgen zijn. Omeprazol vermindert de maagzuurproductie door het pompje in de maagwand dat zuur in de maag brengt te blokkeren. Het maagsap wordt op deze manier wateriger. Volgens de bijsluiter zorgt langdurig gebruik voor een tekort aan het essentiële mineraal magnesium. Maar dat blijkt niet het enige nadelige effect te zijn.

Het belang van maagzuur

Ons maagzuur is zuur om een aantal redenen. Het zuur doodt de bacteriën die we binnen krijgen met voeding en het beschermt zo tegen infecties. Daarnaast start in de maag de vertering van eiwitten, als deze stap niet goed kan plaatsvinden dan moeten de darmen en de alvleesklier extra hard werken voor een goede vertering. Op termijn zal dit resulteren in spijsverteringsklachten en een vol gevoel in de maag, omdat voedsel langer in de maag verblijft.

Darmgezondheid overhoop

Een aantal grote onderzoeken laat zien dat het gebruik van omeprazol binnen een paar maanden veranderingen in de darmflora veroorzaakt. Bacteriën die normaal alleen in de mond voorkomen worden teruggevonden in de dunne darm, wat betekent dat ze de zure barrière van de maag overleeft hebben. De hoeveelheid gunstige bacteriën in de darm neemt af en er ontstaat een overgroei aan ziekmakende bacteriën. Mensen die maagzuurremmers gebruiken hebben vaker last van darminfecties, spijsverteringsproblemen en een opgeblazen gevoel. En weet u wat daartegen gedaan wordt? Juist, er worden maagzuurremmers voorgeschreven.

Bron: Gut. 2017 Oct 9. pii: gutjnl-2017-315306.