Magere melk kan kans op parkinson vergroten

Het gebruik van halfvolle of magere melk zou de kans op de ziekte van Parkinson weleens kunnen verhogen. Het gebruik van volle melk heeft dat risico niet.

Welke zuivel?

Parkinson is een neurologische ziekte die zich kenmerkt door trillen en trager bewegen. Onderzoekers ontdekten dat het consumeren van drie porties magere melk per dag of meer de kans op parkinson met ongeveer 34 procent verhoogt.

Maar mensen die volle melk gebruiken, lopen geen extra risico, en dat geldt ook bij andere volvette zuivelproducten – room, kaas, yoghurt, boter en ijs – zeggen onderzoekers van de Harvard T.H. Chan-faculteit voor Volksgezondheid.

Ze analyseerden het eetgedrag en de gezondheid van 80.736 vrouwen en 48.610 mannen over een periode van 25 jaar. In die tijd kregen 1036 deelnemers de ziekte van Parkinson.

Beïnvloedbare risicofactor

Hoewel ze niet met zekerheid kunnen zeggen dat magere producten parkinson veroorzaken, denken de onderzoekers wel dat het een ‘beïnvloedbare risicofactor voor de ziekte’ is. Met andere woorden: het is een risicofactor waar u iets aan kunt doen.

Het risico is wel klein, zeggen de onderzoekers. Van de 5830 mensen die drie of meer porties magere melk per dag nuttigden, kregen er 60 parkinson. Dat is ongeveer 1 procent. En van de 77.864 mensen die minder dan één portie per dag consumeerden, ontwikkelden slechts 483 de ziekte: dat is 0,6 procent.

Bron: Neurology