Magnesium en vitamine D gaan hand in hand

Zonder voldoende magnesium in het lichaam, kan vitamine D niet goed zijn werk doen. Wordt het tijd om deze twee essentiële nutriënten samen te suppleren?

De werking van vitamine D

Het menselijk lichaam maakt vitamine D aan via zonlicht. Een zeer klein gedeelte kunt u uit uw voeding halen, maar dit is niet voldoende om in uw vitamine D-behoefte te voorzien. Helaas schijnt in Nederland de zon een groot gedeelte van het jaar niet krachtig genoeg om de vitamine D aanmaak in de huid te activeren. Suppletie met de zonvitamine is daarom noodzakelijk.

Na aanmaak in de huid, of na de opname van vitamine D uit een supplement, vindt er een ingewikkeld proces plaats waarbij via de lever en de nieren vitamine D geactiveerd wordt. Deze activatie is echter afhankelijk van een essentieel mineraal, namelijk magnesium.

Een nieuw suppletieadvies

Zowel de zonvitamine als magnesium zijn belangrijk voor een goede botgezondheid. Daarnaast helpen beide nutriënten u een blij gevoel te geven. Dat de werking van vitamine D afhankelijk is van magnesium is echter minder goed bekend. Dit is verontrustend, omdat maar liefst 30 procent van de bevolking een magnesium tekort heeft. Dit komt niet alleen doordat de gemiddelde Nederlander te weinig groenten eet, maar het heeft ook te maken met het vóórkomen van magnesium in de voeding.

Doordat steeds minder groenten in de volle grond geteeld worden en de bodem steeds armer wordt aan mineralen, zit er ook minder magnesium in de groenten die we consumeren. Het zou daarom voor een volwassen persoon goed zijn om naast 25 mcg vitamine D per dag, ook 200 mg magnesiumcitraat of magnesiumbisglycinaat via een supplement in te nemen. Zo kan uw lichaam optimaal gebruik maken van vitamine D.

Bron: J Am Osteopath Assoc. 2018 Mar 1;118(3):181-189.