Mannen zijn sterker, maar vrouwen houden langer vol

Mannen mogen dan wel sterker zijn, maar vrouwen doen het beter als het gaat om uithoudingsvermogen, blijkt uit recent onderzoek.
Vrouwen zijn veel minder moe of uitgeput na natuurlijke en dynamische spieroefeningen en ze houden beduidend langer vol dan mannen, zo beschreven onderzoekers van de Universiteit van British Columbia.

De onderzoekers testten acht mannen en negen vrouwen met een vergelijkbare lichamelijke conditie door middel van een eenvoudige oefening: ze moesten hun voet 200 keer tegen een plaat met enkele sensoren duwen. Er werd gekozen voor voetbewegingen, omdat daarbij gebruik gemaakt wordt van de kuitspieren die we nodig hebben bij het staan, lopen en rennen.

De resultaten komen overeen met die van eerdere studies waaruit gebleken is dat vrouwen een groter uithoudingsvermogen hebben bij statische oefeningen en in ‘ultralopen’ (een afstand van meer dan 45 km). Mannen bereiken sneller de finish, maar vrouwen zijn aan het eind van de inspanning veel minder moe.

Maar dit onderzoek is niet bedoeld als de zoveelste test in de strijd tussen de seksen. Als we het verschil tussen mannen en vrouwen beter begrijpen, kan dit ertoe bijdragen dat fitnessexperts trainingsprogramma’s ontwikkelen die het meest geschikt zijn voor vrouwen en mannen. En dit kan ook bijdragen aan het verbeteren van de effectiviteit en productiviteit in de werkomgeving.

De ene sekse is niet beter dan de andere, ze zijn alleen verschillend. ‘Er is helemaal geen strijd, maar eerder een balans tussen de seksen,’ stelt onderzoeker Brian Dalton.

Bron: Appl Physiol Nutr Metab, 2017 Jun 21:1–4