Marathon lopen verjongt

Nieuw onderzoek dat deze maand werd gepubliceerd suggereert dat wanneer u het in dit nieuwe jaar kan opbrengen om een marathon te gaan lopen dat verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben.

Verstijving van de bloedvaten is een normaal verouderingsproces. Deze stijfheid verhoogt – zelfs bij afwezigheid van plaque in de slagaders – het risico op dementie en cardiovasculaire en nierziekten. Wanneer een patiënt aan hart-en vaatziekten lijdt, kan medicatie helpen, maar hart- en vaataandoeningen kunnen ook voorkomen bij gezonde individuën die zich hiervan niet bewust zijn.

De Engelse onderzoekers bestudeerden een cohort van 138 gezonde, marathonlopers die in 2016 en 2017 voor het eerst aan de marathon van Londen meededen. Ze onderzochten de deelnemers voordat zij met de trainingen startten en na de voltooiing van de marathon. Gemiddeld waren de deelnemers 37 jaar oud en 49% was mannelijk.
Uit de studie blijkt dat bij gezonde marathonlopers die voor de eerste keer deze afstand lopen, dit gepaard gaat met verlagingen van de bloeddruk en vermindering van verstijving van de vaten, vergelijkbaar met een verjonging van vier jaar in de vasculaire leeftijd. Het grootste voordeel hadden oudere, mannelijke marathonlopers met een hogere baseline bloeddruk die de marathon wat langzamer liepen.

Omkering verouderingsproces

De studie toont volgens de wetenschappers aan dat het mogelijk is om de gevolgen van veroudering van onze bloedvaten met loopoefeningen in slechts zes maanden om te keren.
Aan deze studie studie namen alleen gezonde deelnemers deel. Van mensen met hypertensie en stijvere slagaders kan worden verwacht dat ze een nog grotere cardiovasculaire respons hebben op het oefenschema, aldus de onderzoekers.

J Am Coll Cardiol. 2020 Jan 7;75(1):60-71