Mariadistel tijdens de overgang

Hoewel de menopauze geen ziekte is, gaat deze levensfase vaak gepaard met verschillende lichamelijke klachten, waaronder opvliegers. Gebruik van mariadistel kan het aantal en de ernst van opvliegers verminderen.

Maar liefst 80 procent van de vrouwen ondervindt lichamelijk klachten in de periode rondom de menopauze. Vaak voorkomende klachten zijn opvliegers, nachtzweten, slapeloosheid, verminderd libido en hoofdpijn. Deze problemen ontstaan doordat de eierstokken geen hormonen, zoals oestrogeen, meer aanmaken. Vanuit de reguliere geneeskunde bestaat de behandeling uit hormonale therapie. Dit kan echter ernstige bijwerkingen geven en is daarom voor een aantal vrouwen geen optie. Onderzoek laat zien dat gebruik van kruiden mogelijk ondersteunend kan werken. Mariadistel is hiervan een voorbeeld.

Mariadistel vermindert opvliegers

Aan het onderzoek namen 80 vrouwen deel tussen de 40 en 60 jaar. Allen hadden minimaal een jaar geen menstruatie meer gehad en kampten met opvliegers. De deelneemsters werden verdeeld in twee groepen. Een groep gebruikte tweemaal daags 200 mg droogextract van mariadistel (gestandaardiseerd op silymarine en silybine). De andere groep kreeg een placebo. De vrouwen gebruikte gedurende 8 weken het supplement, of de placebo, en werden gedurende 12 weken gevolgd. Iedere vier weken werden hun menopauzale klachten uitgevraagd en werd gekeken naar mogelijke bijwerkingen.

Na drie maanden waren de opvliegers en de ernst van de opvliegers met 73 procent en 69 procent afgenomen bij de vrouwen die mariadistel hadden gebruikt. Voorafgaand aan de studie hadden de vrouwen gemiddeld 4,3 opvliegers per dag. Na twaalf weken waren dit nog maar 1,3 opvliegers per dag. De eerste duidelijke effecten van mariadistel waren al meetbaar na twee maanden gebruik. Bijwerkingen waren van milde en voorbijgaande aard. Een aantal vrouwen had last van darmklachten. De wetenschappers geven aan dat gebruik van mariadistel ingezet kan worden bij vrouwen met opvliegers. Aan de studie namen geen vrouwen deel met ernstige opvliegers. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of ook deze vrouwen baat kunnen hebben bij gebruik van mariadistel.

Bron: Wiley Online Library, Augustus 2020

 

Afbeelding van anncapictures via pixabay