Marihuanagebruik mogelijk gerelateerd aan depressie

Meer dan 281.000 Amerikanen tussen de 18 en 35 jaar namen van 2008 tot en met 2019 deel aan een nationale enquête over drugsgebruik en gezondheid. De deelnemers beantwoordden vragen over marihuanagebruik, depressie, zelfmoordgedachten, -plannen en -pogingen.

Onderzoekers van de National Institute on Drug Abuse (NIDA) ontdekten dat mensen die marihuana gebruikten – los van de frequentie – een groter risico liepen op zelfmoordgedachten dan mensen die geen marihuana gebruikten. Ongeveer 53 procent van degenen die dagelijks marihuana gebruikten, ervoer zelfmoordgedachten en bij de andere gebruikers was dit 44 procent.

Ook zonder depressie bleken zelfmoordgedachten voor te komen onder de marihuanagebruikers. Hiervan had 9 procent van de dagelijks gebruikers en 7 procent van de andere gebruikers zelfmoordgedachten, tegenover 3 procent van de ondervraagden die geen marihuana gebruikten.

Vrouwen die marihuana gebruikten, bleken een groter risico op zelfmoordgedachten te hebben dan mannen die marihuana gebruikten.

“Hoewel we niet kunnen vaststellen dat cannabisgebruik de toegenomen suïcidaliteit veroorzaakte die we in deze studie hebben waargenomen, rechtvaardigen deze associaties verder onderzoek, vooral gezien de grote last van zelfmoord onder jongvolwassenen,” stelt NIDA-directeur Dr. Nora Volkow, de senior-onderzoeker van deze studie, in een verklaring. “Naarmate we de relatie tussen cannabisgebruik, depressie en suïcidaliteit beter begrijpen, zullen artsen beter in staat zijn om patiënten betere begeleiding en zorg te bieden.”

Bron: JAMA Netw Open. 2021;4(6):e2113025