Massage bij parkinson

De ziekte van Parkinson kan op dit moment nog niet worden genezen. Behandeling richt zich dan ook op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Verschillende massagetechnieken kunnen ingezet worden om motorische symptomen en psychische klachten die gepaard gaan met de ziekte te verminderen.

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Ruim 55.000 Nederlanders hebben de ziekte die zich uit in uiteenlopende klachten. Motorische problemen, zoals trillen, stijfheid en verminderde beweging en depressieve klachten zijn het meest bekend. De behandeling van parkinson bestaat uit een combinatie van medicijnen, beweging en gezonde voeding met als doel klachtenvermindering en de verbetering van de kwaliteit van leven.

Onderzoekers concluderen op basis van een uitgebreid literatuuronderzoek dat ook massage een rol kan spelen in de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Massagevormen

Twaalf onderzoeken uitgevoerd tussen januari 1970 en juni 2019 werden nader bekeken. De meeste studies laten zien dat massage zorgt voor ontspanning bij patiënten; stresshormonen in de urine verminderden in de groep mensen die massage ontving. Volledige lichaamsmassage en reflexologie verbeterden de kwaliteit van leven. Tijdens een aantal onderzoeken werd gekeken naar specifieke klachten. Niet-motorische symptomen, zoals verstoringen in de slaap, pijn, vermoeidheid, angst en depressie verbeterden door de toepassing van Tuina massaga, traditionele Japanse massage (Amna), Thaise massage en neuromusculaire massagetherapie. Deze laatste drie methodes hadden tevens een positieve invloed op motorische symptomen.

Vervolgonderzoeken moeten aantonen of massage ook in de klinische praktijk toegepast kan worden. Ondanks dat niet alle onderzoeken van even goede kwaliteit waren, geven de onderzoekers aan dat er een breed scala aan veilige massagetechnieken bestaat die mogelijk gunstige effecten kunnen hebben op zowel motorische als niet-motorische symptomen bij de ziekte van Parkinson. Massage bij parkinson lijkt dus zowel aangenaam als zinvol te zijn.

In de komende editie van Medisch Dossier wordt uitgebreid aandacht besteed aan wat infrarood licht voor patiënten met parkinson kan betekenen. Dit nummer is vanaf 11 juli verkrijgbaar in de boekhandel.

Bron: Complement Ther Med. 2020 Mar;49:102340