Matcha thee om af te slanken

De groene theevariant Matcha verhoogt de vetverbranding bij inspanning. Voor mensen die gewicht proberen te verliezen met sporten of gewoon willen afslanken een interessant gegeven.

Door een paar koppen Matcha per dag te drinken tijdens matig-intensieve inspanning kan meer vet worden verbrand. Dat stellen bewegingswetenschappers van de University of Chichester in het wetenschapstijdschrift International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism.

Matcha is een groene thee uit Japan. Deze thee groeit in de schaduw en maakt daardoor meer bladgroen aan Na het plukken en drogen van de bladeren wordt de thee vermalen tot een poeder. Het poeder wordt gemengd met heet water. Met het extract krijg je meer binnen van de stof Epigallocatechin gallate (EGCG) dan wanneer je thee zou zetten van de bladeren.

Onderzoek

In de kleinschalige studie lieten onderzoekers dertien vrouwen op twee verschillende momenten dertig minuten wandelen op een loopband met een tempo van 5,8 kilometer per uur. De ene keer kregen ze ter controle een placebo en de andere keer kregen ze vier koppen Matcha thee.

Op de dag voor de test dronken de proefpersonen drie koppen Matcha thee. Elke kop bevatte 1 gram Matcha. Op de dag van de test, 2 uur voordat ze op de loopband gingen staan, dronken de vrouwen nog een kop. ‘De samenstelling van Matcha groene theebladeren is voldoende voor een gunstig effect op de verbranding tijdens stevig wandelen. Bij gebruik komen mensen namelijk in de vetverbranding in plaats van de suikerverbranding’, schrijven de onderzoekers.

Slechts vier kopjes in 24 uur zorgde voor een verhoogde vetverbranding tijdens het wandelen op een stevig tempo. ‘Echter, als regelmatig zo’n 30 minuten stevig gewandeld wordt als onderdeel van een gewichtsverliesprogramma, dan mogen de effecten niet overschat worden’, aldus de onderzoekers.

Bron: Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Sep 1;28(5):536-41.