Matig drinken toch niet zo gezond

Af en toe alcohol – bijvoorbeeld een of twee glazen wijn per dag – werd altijd als gezond beschouwd. Maar dit idee blijkt gebaseerd op twijfelachtig onderzoek.
Vele studies hebben geconcludeerd dat matig drinken kan bijdragen aan een langer en gezonder leven. Maar toen er nauwkeuriger gekeken werd, bleek er sprake van slecht onderzoek en ondeugdelijke conclusies.
Tim Stockwell, directeur van het Centrum voor verslavingsonderzoek van de Canadese Universiteit van Victoria, heeft 87 studies geanalyseerd die concludeerden dat matig drinken goed voor ons was.
De gezondheidseffecten van alcohol werden vergeleken met die van geheelonthouders, maar de onderzoekers keken niet nauwkeurig genoeg naar de geheelonthouders en waarom die gestopt waren met drinken. Velen van hen bleken om gezondheidsredenen te zijn gestopt, ontdekte Stockwell. Daardoor lijken matige drinkers gezonder.
Slechts 13 onderzoeken vergeleken matig drinken met niet-drinken: daarin werden geen positieve effecten van alcohol gevonden.
Bron: Journal of Studies on Alcohol and Drugs, 2016; doi: 10.15288/jsad.2016.77.185