Mazelen een natuurlijke kankerbestrijder

Gezondheidsinstanties kunnen zich beter nog eens bedenken voordat ze de mazelen proberen uit te roeien: er is onderzoek gaande dat erop wijst dat het virus kanker kan bestrijden.

In één geval bleek het een tumor ter grootte van een golfbal te laten verdwijnen in slechts 36 uur. Het virus zorgt ervoor dat kankercellen zich samenvoegen en uiteen barsten, zo verklaart onderzoeker Angela Dispenzieri van de Amerikaanse Mayo Clinic. Het zet ook het immuunsysteem aan tot opsporing van terugkerende kankercellen en tot het ‘opvegen’ daarvan.

Hoewel men allang weet dat mazelen en andere virussen natuurlijke kankerbestrijders zijn – dit staat bekend als virotherapie – lijkt de dosis een belangrijke factor te zijn. Een door Dispenzieri en haar collega’s genetisch gemodificeerde stam van het mazelenvirus werd toegediend aan een vrouw in het eindstadium van de ziekte van Kahler (multipel myeloom), in een dosis die sterk genoeg was om 10 miljoen mensen te vaccineren.

De virotherapie was een laatste redmiddel, aangezien de 49-jarige vrouw alle soorten chemotherapie en twee stamceltherapieën al had geprobeerd, zonder succes. De reactie trad onmiddellijk op. Binnen vijf minuten kreeg ze een barstende hoofdpijn en haar temperatuur steeg tot 40 graden, waarna ze begon te braken en te rillen. Binnen 36 uur was er een tumor ter grootte van een golfbal verdwenen en binnen twee weken waren alle tekenen van kanker uit haar lichaam verdwenen.

‘Ik denk dat we succes hadden omdat we een hogere dosis gaven dan ooit eerder is toegediend’, zegt onderzoeker Stephen Russell van de Mayo kliniek. ‘De hoeveelheid virus die in de bloedstroom zit, geeft aan hoeveel daarvan in de tumoren belandt.’ Onderzoekers van University College London beamen dat virotherapie een veelbelovende stap zou kunnen zijn in de strijd tegen kanker. In een studie genaamd ‘Measles to the Rescue’ zeggen de onderzoekers dat ‘virotherapeutische middelen waarschijnlijk serieuze kandidaten zijn voor kankerbehandelingen’ en dat vooral de stam van het mazelenvirus in het vaccin hoopgevend is.

Mayo Clin Proc, 2014; 789: 926–33; Viruses, 2016; 8: 294