Medicatie voor de bloeddruk beschadigt de nieren

Geneesmiddelen om een hoge bloeddruk te behandelen, zoals ACE-remmers (Angiotensine Converting Enzyme) kunnen schade toebrengen aan de nieren, terwijl ze juist geacht worden die te beschermen, blijkt uit recent onderzoek.

Het risico is het grootst als bepaalde typen geneesmiddelen, antihypertensiva genaamd, gebruikt worden in combinatie met andere typen, en in het bijzonder met middelen die het hormoon renine reguleren dat van invloed is op de hoogte van de bloeddruk.

Onderzoekers van de School of Medicine van de Universiteit van Virginia stelden nierschade vast bij muizen wanneer bepaalde geneesmiddelen tegelijkertijd toegediend werden. Maar ze weten niet zeker of ze hetzelfde fenomeen zullen aantreffen bij mensen.

Renine heeft een dubbele functie: het reguleert niet alleen de bloeddruk, het helpt ook bij de aanmaak van bloedvaten tijdens de ontwikkeling van een kind in de baarmoeder. Wanneer de geneesmiddelen de renineproductie verhinderen, lijken ze ook een ander proces in beweging te zetten dat schade toebrengt aan de nieren. ‘Het was alsof de reninecellen probeerden bloedvaten aan te maken, alleen waren deze defect en niet functioneel,’ zei Gomez, een van de onderzoekers.

Hun ontdekking leidde tot de aanbeveling dat zwangere vrouwen geen geneesmiddelen mogen gebruiken die de renineproductie onderdrukken. Dit betekent niet dat mensen onmiddellijk moeten stoppen met het innemen van de medicijnen, maar dit roept vragen op over het nut van het langdurig gebruik van deze geneesmiddelencombinaties, en over hoe snel en tot hoe laag de bloeddruk moet dalen.

Totdat dit onderzocht is bij mensen zouden artsen enigszins terughoudend moeten zijn en een hoge bloeddruk op een minder agressieve manier moeten behandelen, voegde Gomez daaraan toe.

Bron: Hypertension, 2017; 70: 119