Medicatie voor hartritmestoornis verhoogt risico op vallen

Sommige van de meest gangbare medicijnen tegen een onregelmatige hartslag (boezemfibrillatie) zorgen voor een dramatische verhoging van het aantal valpartijen bij ouderen. Meer dan een op de vijf mensen die de medicijnen nemen lopen letsel op, zoals een botbreuk of ernstige hoofdwond, door flauwvallen of valpartijen.

Bètablokkers en calciumkanaalblokkers kunnen het risico op een val verhogen, maar volgens onderzoekers is de grootste boosdoener amiodaron (ook verkocht onder de merknaam Cordarone).
Patiënten van 65 en ouder die amiodaron slikten hadden de grootste kans op vallen en vaak binnen de eerste twee weken van de behandeling, zo ontdekten onderzoekers van de American Geriatrics Society.
Maar het risico geldt voor alle medicijnen tegen boezemfibrillatie. De onderzoekers doorzochten de patiëntendossiers van 100.935 mensen van 65 of ouder, die een hartritmemedicijn slikten. Daarna zochten ze in ziekenhuisbestanden naar deze mensen om te kijken of ze waren behandeld voor een botbreuk of hoofdwond.

Bij elkaar bleek 20,9 procent van hen een botfractuur of meer of minder ernstig hoofdletsel te hebben opgelopen na flauwvallen of een valpartij in de periode dat ze het medicijn slikten.

JAMA Netw Open. 2019;2(11):e1915348.