Medicijnen met geheugenverlies als bijwerking

Vergeet je steeds meer? Kijk voordat u het aan uw leeftijd wijt eens naar de medicijnen die u slikt, vooral als die bedoeld zijn tegen slapeloosheid, angstgevoelens of allergie. Tot 90 procent van de mensen ouder dan 65 jaar gebruikt minimaal een geneesmiddel op recept, en 18 procent van hen heeft last van geheugenverlies en algemene cognitieve problemen.

Doordat ze een verband vermoedden tussen de geneesmiddelen en geheugenverlies, ontdekten onderzoekers van het Montreal University Institute of Geriatrics dat benzodiazepinen – die gebruikt worden tegen slapeloosheid en angst –leiden tot geheugenverlies en concentratieproblemen, terwijl antihistaminica (tegen allergie) en tricyclische antidepressiva leiden tot aandachtstekort en een verminderd vermogen informatie te verwerken.

Dit onderzoek ondersteunt de aanbeveling van de American Geriatrics Society van afgelopen jaar, om aan 65-plussers ‘onder geen beding’ slaappillen voor te schrijven en ook geen eerstegeneratie antihistaminica en tricyclische antidepressiva.

Bron: http://www.huffingtonpost.com/2012/11/10/memory-loss-meds-to-blame_n_2094842.html