Medische implantaten van slechte kwaliteit en weinig controle

Medisch implantaten die op de markt worden gebracht, blijken van zeer slechte kwaliteit te zijn. Bovendien worden implantaten en matjes nauwelijks getest. Overheden doen bovendien te weinig om dit te verbeteren.

Dat stelt het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), een groep van 250 onderzoeksjournalisten uit 36 landen. De onderzoeksgroep onderzocht hiervoor de ervaringen van patiënten met medische implantaten. Het gaat dan vaak om slachtoffers van pacemakers, kunstheupen en dragers van zogeheten ‘matjes’ om urologische en gynaecologische inwendige verzakkingen tegen te gaan.

Bijwerkingen

Patiënten zouden daarbij ernstige lichamelijke, maar ook mentale gevolgen hebben opgelopen aan implantaten. Volgens ICIJ is er bovendien sprake van onderrapportage. ‘Als implantaten op de markt worden gebracht wordt nauwelijks bijgehouden of er bijwerkingen of neveneffecten zijn. Artsen zijn namelijk niet verplicht incidenten met implantaten te melden.’ Ook is geen goede controle bij de invoer van implantaten. Implantaten die in de VS verboden zijn, worden gerust in ons deel van de wereld op de markt gebracht.

Volgens de Nederlandse internist en (klinisch) immunoloog prof. dr. J.W. Cohen Tervaert is het echter een schande dat medische implantaten nog niet aan dezelfde strenge eisen voldoen als die van geneesmiddelen. Maar Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport zegt dat artsen vanaf 1 januari 2019 wettelijk verplicht zijn medische implantaten te registreren. Daartoe bestaat sinds 2015 het nationale implantatenregister. Ook roept hij op bijwerkingen en incidenten actief te melden.

In Medisch Dossier november 2018 besteedden wij uitgebreid aandacht aan dit onderwerp in het artikel ‘Langzaam vergiftigd‘.

Bron: International Consortium of Investigative Journalists