Meditatie als natuurlijke pijnstiller

Mindfulnessmeditatie is een veilig alternatief voor pijnstillers en het is net zo effectief, zeggen onderzoekers die de techniek hebben vergeleken met een krachtige pijnstiller.
Maar het vreemde van meditatie is dat die zich niets aantrekt van het gewone pijncontrolesysteem in de hersenen. Normaal gesproken worden onze opiaatreceptoren geactiveerd als we een pijnstiller nemen. Men denkt dat hetzelfde mechanisme in werking treedt bij acupunctuur en hypnose, maar het lijkt erop dat meditatie een heel andere route gebruikt.
‘Onze studie draagt bij aan het toenemende bewijs dat meditatie op een volstrekt unieke manier onze pijn verlicht,’, aldus Fasdel Zeidan, die de studie uitvoerde met een team van het Wake Forest Baptist Medisch Centrum. Om te ontdekken of meditatie een andere weg kiest om de pijn te stillen, vergeleken Zeidan en zijn team het met naloxon, een middel dat de pijnstillende effecten van de opioïden in het lichaam blokkeert. En ook met een infuus met een zoutoplossing, dat als placebo fungeerde.
Ze rekruteerden 78 gezonde vrijwilligers zonder pijn, die ze voor het experiment in vier groepen indeelden: meditatie plus naloxon; geen meditatie plus naloxon; meditatie plus placebo; en geen meditatie plus placebo. De pijn werd opgewekt met een hittesonde die werd opgewarmd tot 49 graden Celsius.
De mediterende vrijwilligers die ook naloxon kregen – dus bij wie het natuurlijke opioïdensysteem was geblokkeerd – ervoeren desondanks 24 procent minder pijn, en degenen die een placebo kregen en mediteerden meldden ook een pijnvermindering van 21 procent.
Bron: Journal of Neuroscience, 2016; 35 (46): 15307