Meditatie halveert risico hartaanval en beroerte

Meditatie kan het gevaar van een hartaanval of beroerte met de helft verminderen, doordat het de bloeddruk, de aderverdikking en het cholesterolgehalte verlaagt, zo bleek uit ‘verkennend’ onderzoek. Onderzoekers van het Amerikaanse National Institute of Mental Health zeggen dat transcendente meditatie (TM, waarbij de mediterende steeds een mantra herhaalt) zelfs tegen diabetes kan beschermen. ‘Als TM een geneesmiddel was geweest met al deze voordelen, zou het een gigantische kaskraker zijn’, aldus onderzoeksteamleider Norman Rosenthal.

TM werd onderzocht bij 201 mannen en vrouwen van gemiddeld 59 jaar oud, die al negen jaar aan arteriosclerose leden. De helft van hen kregen instructies over TM, dat zij vervolgens tweemaal daags 20 minuten lang praktiseerden. De andere helft kreeg advies over aanpassing van hun eetgewoonten en regelmatige lichaamsbeweging.

De TM-groep vertoonde zo’n enorme conditieverbetering, dat de onderzoekers hun risico op een hartaanval of beroerte 47 procent lager berekenden.

BRON: Annual Meeting of the American Heart Association, November 16, 2009, Orlando, Florida