Meditatie helpt u om minder te drinken

Maakt u zich zorgen over uw drinkgewoonten? Als u vreest dat u regelmatig te diep in het glaasje kijkt, kunnen een paar minuten mindfulness meditatie per dag al helpen om uw drankgebruik terug te dringen, zo blijkt uit recent onderzoek.

Zware drinkers die mediteerden verminderden hun alcoholconsumptie met gemiddeld negen units per week, en dat zou voldoende moeten zijn om beneden de drempel van het maximum aantal glazen volgens de richtlijnen te blijven.

Het mooiste is dat elf minuten mindfulness technieken voldoende zijn, volgens onderzoekers van het University College London. De onderzoekers vergeleken deze resultaten met die van een relaxatieprogramma in een groep van 68 stevige drinkers, maar die geen probleemdrinkers of verslaafden waren. De helft leerde ontspanningstechnieken, terwijl de rest de elf minuten durende meditatie aangeleerd kreeg. Bij mindfulness ligt de focus op het hier-en-nu en op gevoelens, gedachten en gewaarwordingen.

De deelnemers werden aangemoedigd om tijdens de week dat ze gevolgd werden iedere dag even kort te mediteren. Aan het eind van de week rapporteerde de meditatiegroep dat ze 9,3 eenheden minder had gedronken dan in de week voorafgaand aan de meditatie, terwijl er amper een verschil was in de relaxatiegroep.

De mensen die mediteerden zijn zich mogelijk meer bewust geworden van hun ‘craving’ (het onbeheersbaar verlangen naar alcohol) en grepen niet meer automatisch naar drank, zegt hoofdonderzoeker Sunjeev Kamboj.

Bron: Int J Neuropsychopharmacol, 2017; pyx064. doi: 10.1093/ijnp/pyx064