Meditatie tegen chemobrein

Een chemobrein, de geheugen- en concentratieproblemen waar mensen na chemotherapie vaak last van hebben, kan worden tegengegaan met behulp van mindfulnessmeditatie.
Deze techniek helpt kankerpatiënten hun cognitieve functies, geheugen en algemeen functioneren op peil te houden, blijkt uit nieuw onderzoek. Daardoor hebben ze geen last van de veelvoorkomende gevolgen van een chemobrein, zoals relatieproblemen, niet kunnen werken, gebrek aan zelfvertrouwen en een verminderde kwaliteit van leven. Ongeveer 35 procent van de kankerpatiënten die chemotherapie hebben gehad, heeft baat bij mindfulness, zeggen de onderzoekers van de Indiana Universiteit. Bij mindfulnessmeditatie richt iemand zijn aandacht op zijn gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties.
In een proef kregen borst- en dikkedarmkankerpatiënten ofwel acht sessies mindfulnessmeditatie, ofwel voorlichtingsmateriaal en ondersteuning. De deelnemers aan de mindfulnessgroep rapporteerden een opmerkelijke verbetering in hun cognitieve vermogens. Ze merkten meer verbetering dan de deelnemers die ondersteuning kregen.
Bron: Journal of Cancer Survivorship, 2015; doi: 10.1007/s11764-015-0494-3