Meditatie verbetert de gezondheid van de hersenen

Yoga en meditatie kunnen uw psychisch welbevinden vergroten en de productie van een belangrijke regulator van de hersenontwikkeling en het leren stimuleren.

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië volgden een groep mensen die deelnamen aan een drie maanden durende yoga retraite, met onder meer dagelijkse meditaties, Isha yoga en een vegetarisch dieet. Aan het begin en aan het eind van de retraite namen de onderzoekers bloed- en speekselmonsters af en lieten ze de deelnemers vragenlijsten invullen met betrekking tot hun geestelijke gezondheid.

Zowel yoga als meditatie bleken angst en depressieve klachten te doen afnemen. Tegelijkertijd nam de productie van BDNF (een van de hersenen afgeleide neurotrofe factor) sterk toe, wat van cruciaal belang is voor het leren en het geheugen. Ook verbeterde de ‘Cortisol Awakening Response’ (CAR – de cortisol waarde in het eerste uur na het ontwaken), een merker voor het goed functioneren van de hypofyse en de bijnier.

Terwijl de verbetering van het leren, het geheugen, de stemming en de stressrespons vrij duidelijk was, zagen de onderzoekers een veel complexer patroon in bekende merkers van inflammatie. Volgens hen kan dit verband houden met de intensieve oefeningen tijdens de retraite of een algemene verbetering van de eerdere onderdrukking van de immuunrespons.

Over het algemeen hadden yoga- en meditatietechnieken een positief effect op het welbevinden, aldus de onderzoekers. Op basis van de resultaten van vergelijkbare studies vermoeden zij ook dat de verbetering eerder het resultaat is van meditatie dan van yoga of een vegetarisch dieet.

Bron: Front Hum Neurosci, 2017; 11: 315