Meditatie voor scholieren

Een moment van rust is belangrijk in het dagelijks leven. Veel mensen gebruiken meditatie om even stil te staan en tot rust te komen. Meditatie wordt vanouds in oosterse culturen beoefend maar heeft de laatste decennia een steeds grotere groep aanhangers in het westen. Door de grote werkdruk, een overdosis aan prikkels en de focus op competitie zoeken mensen verlichting en rust.

Nu is er een wetenschapper die benadrukt dat meditatie niet alleen voor volwassenen goed is, maar ook voor kinderen. Hij pleit voor het lesgeven in meditatie op school. ‘In scholen krijgen we sport. Onze fysiek wordt daarmee getraind, maar het geestelijke blijft achterwege’, aldus neuroloog Steven Laureys. De Belgische wetenschapper is na een uitgebreid onderzoek en eigen ervaringen overtuigd van het belang van meditatie voor onze samenleving en op scholen.

Meditatie in de wetenschap

De effecten van meditatie zijn al eerder uitgebreid bestudeerd door wetenschappers. Zo is aangetoond dat meditatie zorgt dat de aftakeling van de hersenen minder hard gaat. Ook stress, angstgevoelens en fobieën worden verminderd door meditatie. In andere onderzoeken werd geconcludeerd dat mediteren het concentratievermogen en creativiteit verhoogt.

Gunstige geestelijke ontwikkeling

Al deze effecten van meditatie zijn gunstig voor de geestelijke ontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek kwamen het verhoogde concentratievermogen en verminderen van stress bij scholieren die mediteerden al naar voren. Laureys zijn pleidooi om de verzorging van het fysieke gestel te combineren met het mentaal onderhouden van de geest snijdt hout. Door mensen op vroege leeftijd met meditatie kennis te laten maken zijn ze beter in staat om meditatie tijdens hun volwassen leven goed toe te passen.

Bronnen:
Front Psychol. 2015 Jan 21;5:1551.
Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 Dec 13;108(50):20254-9.
Child Adolesc Psychiatr Clin N Am. 2015 Apr;24(2):245-59.
Soc Cogn Affect Neurosci. 2014 Jun;9(6):751-9.