Mediteren spaart uw grijze cellen

Meditatie kan ons helpen meer ‘grijze cellen’ in onze hersenen te behouden en mentaal scherp te blijven als we ouder worden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Mensen die jaren hebben gemediteerd, verliezen minder grijze stof – het hersenweefsel dat zenuwcellen bevat – dan mensen die dat niet hebben gedaan, aldus onderzoekers van de Universiteit van Californië in Los Angeles.
Toen ze de hersenen onderzochten van vijftig mensen die jarenlang mediteerden en die vergeleken met mensen die nooit mediteerden, vonden ze tussen de twee groepen duidelijke verschillen in de hoeveelheid grijze stof. ‘We verwachtten kleine en opvallende veranderingen in bepaalde hersengebieden die we eerder in verband hadden gebracht met meditatie. Maar in plaats daarvan zagen we een breed effect van meditatie dat alle hersengebieden omvatte’, zegt hoofdonderzoeker Florian Kurth.

Beide groepen bestonden uit 28 mannen en 22 vrouwen tussen de 24 en 77 jaar oud. De groep die mediteerde, deed dat al 4 tot 46 jaar. Er werden MRI-scans gebruikt om de hersenen van de deelnemers te onderzoeken, en hoewel alle oudere mensen in het onderzoek een zeker verlies van grijze cellen lieten zien, was dit verlies veel kleiner bij degenen die aan meditatie deden.
Bron: Frontiers in Psychology, 2015; 5: doi: 10.3389/fpsyg.2014.01551