Mediterraan dieet beschermt tegen dementie en geheugenverlies

Een mediterraan dieet volgen – en minderen met rood vlees en bewerkte voedingsmiddelen – kan je beschermen tegen dementie en algemene cognitieve achteruitgang bij het ouder worden.
Het dieet bevat veel polyfenolen, plantaardige moleculen die volgens onderzoekers kunnen beschermen tegen dementie en de ziekte van Alzheimer.

Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit in Israël testten verschillende diëten, waaronder twee soorten mediterraan dieet, op een groep van 284 mensen, van wie de hersenen 18 maanden later werden gemeten met MRI-scans.

De onderzoekers schrokken van de mate van krimp in de hersenen van 50-plussers die een standaard ‘gezond’ dieet aten. Maar de krimp trad nauwelijks op bij de twee groepen die een mediterraan dieet aten: de ene groep at walnoten bij het dieet en de andere dronk ook vijf kopjes groene thee per dag en verving het avondmaal door een groene smoothie.

Polyfenolen zijn ontstekingsremmende antioxidanten, die neuroinflammatie kunnen verminderen en nieuwe celgroei in de hersenen kunnen stimuleren, vooral in de hippocampus, het gebied van de hersenen dat geassocieerd wordt met geheugen.

Am J Clin Nutr, 2022; doi: 10.1093/ajcn/nqac001