Mediterraan dieet beschermt tegen risico’s van luchtvervuiling

Een mediterraan dieet is rijk aan antioxidanten en vermindert gezondheidsrisico’s ten gevolge van de luchtvervuiling, die de kans op een hartaanval en andere hart- en vaatziekten doet toenemen.

Het dieet, dat veel verse groenten, fruit, olijfolie en noten bevat, kan de kans op het ontwikkelen van hartziekten door luchtvervuiling halveren.

Blootstelling aan hogere niveaus van luchtverontreinigende stoffen (stikstofdioxide en zwevende deeltjes) werden in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden door hartaanvallen en andere hart- en vaatziekten en door welke oorzaak dan ook. Maar mensen die het dieet nauwlettend volgden, hadden 50 procent minder kans.

Onderzoekers van de New York University School of Medicine onderzochten de gezondheid van bijna 550.000 Amerikanen die in acht verschillende staten woonden en die in verschillende mate werden blootgesteld aan luchtverontreiniging. Tijdens de 17 jaar durende studie stierven meer dan 126.000 mensen.

De antioxidanten in het dieet beschermden tegen blootstelling aan fijne zwevende deeltjes, stikstofoxide en andere verontreinigende stoffen in de lucht, hoewel ze de schadelijke effecten van hoge ozonconcentraties niet bleken tegen te gaan.

Bron: American Thoracic Society International Conference, presentatie 21 mei 2018