Mediterraan dieet van invloed op prostaatkanker

Een mediterraan dieet volgen, kan bijdragen om uitzaaiing van een prostaattumor te remmen.

Het eten van meer fruit, groenten, vis en peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen speelt een rol bij de beheersing van de tumor. Als gevolg hiervan is ingrijpende chirurgie soms niet nodig, zeggen onderzoekers van het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas.

De onderzoekers testten het dieet op 410 mannen met een vroeg stadium van prostaatkanker, van wie de markers voor ziekteprogressie – waaronder hun PSA-score (prostaat-specifiek antigeen) – om de zes maanden werd gemeten. De gemiddelde leeftijd van de mannen was 64 jaar; van hen was 82 procent blank en 8 procent had een donkere huidskleur.

Sommige mannen volgden het dieet niet erg zorgvuldig, maar bij degenen die dat wel deden, nam de tumorgroei met 10 procent af voor elk onderdeel van het dieet dat ze volgden. Aan het einde van de driejarige studie werd bij 76 mannen een voortzetting van de tumorgroei gezien. Dat suggereert dat de andere 334 de kanker met succes hadden weten te bedwingen, louter door verandering van hun voedingspatroon.

Prostaatkanker is op huidkanker na de vaakst voorkomende vorm van kanker bij mannen, en de weg van ‘actieve controle’ heeft vaak de voorkeur, vooral omdat behandelingen de kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden, waaronder een verslechtering van de urineweg en seksuele functie.

Cancer, 2021; doi: 10.1002/cncr.33182