Meer eten tegen onregelmatige menstruaties

Het eten van extra eiwitten kan vrouwen helpen hun menstruatie te reguleren. Elke dag 300 tot 400 calorieën extra eten zou voldoende kunnen zijn om weer een ​​regelmatige menstruatiecyclus te krijgen, zeggen onderzoekers, en dat zou vooral het geval kunnen zijn voor vrouwen die intensief sporten.

Als vrouwen niet genoeg eten om hun trainingsregime te ondersteunen, kan dat een medische aandoening veroorzaken die bekend staat als ‘triade van vrouwelijke sporters’, met onder meer menstruatiestoornissen en slechte botgezondheid, zeggen onderzoekers van Penn State University. Vrouwen met dit probleem hebben meer kans op fracturen.

Voor een onderzoek werden 62 jonge vrouwen die regelmatig sportten en last hadden van een onregelmatige menstruatie een jaar lang gevolgd. De helft van hen verhoogde het aantal calorieën dat ze aten, terwijl de rest het bestaande voedingspatroon handhaafde. De vrouwen die tijdens de twaalf maanden extra calorieën aten, hadden twee keer zoveel kans om hun menstruatiecyclus te normaliseren.

Volgens onderzoeker Mary Jane De Souza zou dagelijks een beetje meer eten voldoende kunnen zijn om menstruatiestoornissen te verhelpen, zonder dat het nodig is om krachtige medicatie te nemen met mogelijk ernstige bijwerkingen tot gevolg.

Endocrine Society annual meeting, March 28–31, 2020, OR31-07