Menselijk groeihormoon in verband gebracht met alzheimer

Menselijke groeihormonen die aan kinderen zijn toegediend, bevatten ‘zaden’ van verkeerd gevouwen eiwitten die worden gezien bij patiënten met de ziekte van Alzheimer.

De hormonen worden er ook van verdacht dat ze een oorzaak zijn van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Deze ziekte veroorzaakt een degeneratie van de hersenen die dodelijk is.

De hormoontherapie is inmiddels gestopt, maar de eiwitten kunnen ook via chirurgische instrumenten worden overgedragen, zeggen onderzoekers van het University College London.

Ze weten niet zeker of de groeihormonen alzheimer veroorzaken, maar ze zijn bang dat ze misvouwen eiwitten bevatten die als ‘zaadjes’ fungeren die de vorming van amyloïde plaques in de hersenen bevorderen. Amyloïde plaques zijn een van de kenmerken van alzheimer.

Dezelfde onderzoekers vonden in 2015 een vergelijkbaar verband met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. ‘Sommige patiënten die Creutzfeldt-Jakob kregen jaren nadat ze als kind werden behandeld met hypofyse-groeihormonen afkomstig van overledenen, hadden ook afzettingen in de hersenen van een type afwijkend eiwit dat kenmerkend is voor alzheimer,’ zegt hoofdonderzoeker John Collinge.

De hormoonbehandelingen zijn in 1985 gestaakt, maar de onderzoekers vrezen dat dezelfde eiwitten kunnen worden overgedragen door besmette chirurgische instrumenten, vooral die voor hersenchirurgie. Ze zeggen echter ze dat ze ‘nog niet kunnen bevestigen of medische of chirurgische ingrepen ooit de ziekte van Alzheimer hebben veroorzaakt’.

Bron: Nature, 2018; 564: 415-9