Microplastics ontdekt in fruit en groenten

In de juni-editie van Medisch Dossier attendeerden wij op een Canadese studie waarin wetenschappers ontdekten dat theedrinkers door onder meer het polypropyleen in theezakjes gemiddeld 11,6 miljard microplasticdeeltjes en 3,1 miljard nanoplasticdeeltjes per kopje thee drinken.

Appels en wortels meest verontreinigd

Wetenschappers menen al tientallen jaren dat plastic deeltjes niet in groente en fruit voorkomen, omdat deze te groot zouden zijn om door de fysieke barrières van intact plantweefsel te worden vervoerd. Uit twee verschillende wetenschappelijke studies die onlangs zijn gepubliceerd blijkt nu dat microplastics ook in groenten en fruit zitten.

Volgens wetenschapper Margherita Ferrante van de Universiteit van Catania op Sicilië zijn appels het meest verontreinigde fruit en wortelen koploper onder de groenten. Zij pleit met nadruk voor een onderzoek naar de effecten van microplastics op de menselijke gezondheid.

Wortelsystemen zuigen plasticdeeltjes op

Een tweede studie werd uitgevoerd door dr. Lianzhen Li van het Yanthai Institute of Coastal Zone Research in China en professor Willie Peijnenburg van de Universiteit Leiden. Deze studie toont aan dat plastic met water wordt opgezogen door de wortelsystemen van voedselgewassen.

Professor Peijnenburg ontdekte dat microplastics zo in de wortels van sla en tarweplanten terechtkomen, waarna ze naar de eetbare bovengrondse plantendelen worden getransporteerd. Dit nieuwe onderzoek roept twijfels op over de voedselveiligheid van wortelgroenten, zoals wortelen, radijs, rapen, en bladgroenten, zoals sla.

Top in Amsterdam in 2021

In april 2021 vindt er een belangrijke top plaats over de relatie tussen plastic en gezondheid in Amsterdam, georganiseerd door de Plastic Soup Foundation. Ter voorbereiding hierop zijn beide studies gedeeld met de Plastic Health Coalition.

Bron: Environmental Research. 2020 Aug;187 (109677)