autisme

Middel tegen autisme werkt niet

Een van de meest voorgeschreven middelen bij autisme blijkt niet effectiever te zijn dan een suikerpil, zo blijkt uit onderzoek. Cipramil (citalopram) werkt niet tegen het probleem van dwangmatig herhalingsgedrag dat autistische kinderen zo vaak hebben, luidt de conclusie van een onderzoeksteam dat het middel getest heeft ten opzichte van een suikerpilletje dat diende als placebo. Deze bevinding wekt tevens twijfels op over de effectiviteit van het middel bij de behandeling van obsessief-compulsieve stoornis.

Volgens de onderzoekers kunnen ouders hun kind beter direct laten stoppen met het middel. Dit omdat, hoewel het medicijn niet beter is dan een placebo, het wel bijwerkingen heeft. Zodoende zijn de risico’s groter dan de voordelen van de behandeling.
Het onderzoek vond plaats in het Children’s Hospital in Seattle. Het middel werd getest op 149 kinderen en jongeren in de leeftijd van 5 tot 17 jaar met de diagnose autisme, syndroom van Asperger of een andere ontwikkelingsstoornis. Na 12 weken toonde 32 procent van de kinderen die citalopram gebruikten verbetering, maar dat gold ook voor 34 procent van de kinderen die een suikerpilletje kregen.
 

BRON: Arch Gen Psychiatry, 2009; 66: 583-590