Minder eiwit en meer groenten voor een langer leven

Het eten van meer groenten en minder vlees en zuivel kan het risico op hartziekten mogelijk verlagen en de levensduur verlengen.
Dat heeft te maken met een speciaal type aminozuren die het element zwavel bevatten. Deze worden voornamelijk gevonden in eiwitrijke voeding, zoals vlees, zuivel, noten en sojaproducten.
Een voedingspatroon dat weinig van deze aminozuren bevat, zorgt voor een betere gezondheid en langer leven, tenminste volgens dierstudies. En de gemiddelde Amerikaan eet bijna drie keer zoveel zwavelhoudende aminozuren als het lichaam nodig heeft.

Onderzoekers van het Amerikaanse Penn State College of Medicine wilden weten wat de impact van aminozuren is op de gezondheid en daarvoor onderzochten ze de voeding en de biomarkers van meer dan 11.000 gezonde mensen. De gemiddelde consumptie van zwavelbevattende aminozuren was tweeëneenhalf keer zo hoog als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van slechts 15 mg per kg lichaamsgewicht. De biomarkers voor hartziekte waren ook het hoogst bij de degenen met de hoogste inname.

Andersom bleken degenen die minder van deze aminozuren aten ook lagere biomarkers te hebben voor hartziekten en andere chronische aandoeningen.
Voedingsmiddelen met weinig van deze aminozuren zijn onder meer granen, groenten en fruit.

EClinicalMedicine, 2020; 100248