Minder kans op gehoorverlies met dieet (bij vrouwen)

Iedereen weet dat het belangrijk is om gezond en gevarieerd te eten, maar nu blijkt een gezond voedingspatroon ook van belang te zijn voor het gehoor. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gezond voedingspatroon de kans op gehoorverlies met dertig procent kan verlagen.

Van de Amerikaanse bevolking kampen ongeveer 48 miljoen inwoners met gehoorverlies. Inmiddels zijn er veel aanwijzingen dat voeding invloed kan hebben op het gehoor. Eerder werd al onderzocht naar de manier dat specifieke voedingsstoffen het risico op gehoorverlies beïnvloeden. Echter bleef het verband tussen het voedingspatroon én de kans dat iemand gehoorverlies ontwikkelde onduidelijk.

Drie verschillende diëten

Nieuw onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van Brigham and Women’s Hospital, keek naar de relatie tussen het risico op het ontstaan van gehoorverlies en drie verschillende diëten. Zo werd er gekeken naar het op het Mediterrane voedingspatroon gebaseerde AMED-dieet, het dieet tegen hoge bloeddruk (DASH-dieet) en de AHEI-2000 de Alternative Healthy Eating Index-2010. Voor de studie werden 70.966 vrouwen uit de Nurses’ Health Study II tweeëntwintig jaar gevolg. De resultaten laten zien dat de vrouwen die een gezond dieet hadden, een lager risico liepen op gehoorverlies.

Minder risico op gehoorverlies

Sharon Curhan, epidemioloog bij BWH en eerste auteur van de studie, gaf aan dat het interessant was om te zien dat de vrouwen die gezond aten minder kans liepen op gemiddeld tot ernstig gehoorverlies. ‘Gezond eten draagt bij aan algehele goede gezondheid en het kan ook bijdragen aan het verminderen van het risico op gehoorverlies’, aldus Curhan.

DASH en AMED

Wanneer het voedingspatroon het meest leek op het DASH-dieet of AMED, hadden de vrouwen zo’n dertig procent minder kans op een gemiddeld of erger gehoorverlies in vergelijking met de vrouwen waarvan het dieet hier het minst mee overeenkwam. Deze beoordeling van gehoorverlies is gebaseerd op zelfrapportage. Het AMED-dieet is rijk aan producten als vis, noten, fruit, groenten, olijfolie en peulvruchten. Het DASH-dieet is rijk aan producten als groenten, fruit, magere zuivelproducten en maar weinig zout.

Bron: J Nutr. 2018 May 11.