Minder luchtverontreiniging ‘beste medicijn tegen kanker’

Als we de lucht die we inademen schoner maken – vooral in vervuilde regio’s in India en China – kan dat meer invloed hebben op onze gezondheid en levensduur dan wanneer we een medicijn tegen borst- en longkanker ontdekken.

Een slechte luchtkwaliteit kost ons een jaar van ons leven, maar dat is een wereldwijd gemiddelde. Ze verkort de levens van mensen in vervuilde gebieden in Azië veel drastischer dan in Noord-Amerika of Europa, waar strengere normen gelden.

In werkelijkheid is luchtvervuiling jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer 90.000 vroegtijdige sterfgevallen in de VS en 1,1 miljoen doden in India.
Onderzoekers van de Universiteit van Texas hebben in 185 landen de luchtverontreiniging gemeten, in het bijzonder fijnstof (PM) kleiner dan 2,5 micrometer.

PM2,5-vervuiling komt van elektriciteitscentrales, auto’s en vrachtwagens, branden en de uitstoot van landbouw en industrie. Het is bekend dat dit het risico op hartaanvallen, beroertes, luchtwegaandoeningen en kanker verhoogt.

De lucht schoner maken, is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om onze gezondheid te verbeteren, zeggen de onderzoekers. ‘Dat verhoogt onze overlevingskans veel meer dan wanneer we behandelingen vinden voor long- en borstkanker en die bij elkaar optellen,’ zegt onderzoeker Joshua Apte.

Bron: Environ Sci Technol Lett, 2018; 5: 546-51
 

Reacties