oudere man mediteraan dieet

Minder risico op een beroerte door een gezonde levensstijl, zelfs voor vijftigers

Een gezondere levensstijl kan ook op latere leeftijd nog een grote impact hebben op je gezondheid. Een nieuwe studie van onderzoekers van de Harvard T H Chan School of Public Health in Boston laat zien dat wanneer vrouwen van boven de vijftig beginnen met een beter voedingspatroon, zij twintig jaar later minder kans hebben op een beroerte dan vrouwen die dit niet doen.

Het onderzoeksteam volgde ongeveer 26 jaar de gezondheid en levensstijl van bijna 60.000 vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen was 52 aan het begin van de studie. Zij werden gestimuleerd om een gezondere levensstijl aan te nemen, zoals te stoppen met roken, meer te bewegen en gezonder te eten, met inbegrip van meer vis, noten, volle granen, groenten en fruit en geen verwerkt vlees.

Tijdens de studie kreeg bijna 5 procent van de vrouwen een beroerte, maar het risico verminderde drastisch voor degenen die hun slechte gewoonten inderdaad hadden verlaten. Het risico daalde met maar liefst 30 procent. Hoewel alle veranderingen in levensstijl een positief effect hadden, bleek het gezondere eten het belangrijkste; alleen dat al verminderde het risico op een beroerte met 23 procent.

Bron: Stroke. 2020 Apr 9:STROKEAHA119026761